GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Friday, August 19, 2011

A Long Nap

     Dok guling2 tak sedar yang dah seminggu usia Iffah Zukrina. Imbas balik, masa aku menaip entri neh, 3.52pm aku masih dalam labour room PPUM. Hampir nak masuk wad lepas Iffah melihat dunia. Kesakitan dan keperitan tuh masih terasa2. Fuuhhh!!! Korang dapat bayangkan?....
     Aku tak pernah menjangka yang aku masih ada rezeki utk dikurniakan anak oleh Allah. Syukur, alhamdulillah! Dah 2 org manusia keluar dari rahimku. Dan bolehla aku merasa bagaimana cabaran, dugaan dan pahit manis menjaga anak perempuan pula kali ini. Mudah2an dapatlah aku mengharunginya dgn hati dan semangat yg tabah bersama suami tercinta.
     Setakat neh, Iffah Zukrina taklaa meragam sangat even 2-3 hari neh dier asik berak2 ajer. Bontot pon dah melecet tp taklaaa dier melalak sakit. So far, memula dier rasa sakit mmg dier melalak. Pastuh, kali kedua n ketiga dier wat dek ajer. Maybe macam perangai aku masa baby kots....eheheheheh... bukan kasi puji diri sendiri yea tapi kakak aku ckp, masa kecik aku mmg tak banyak kerenah; senang jaga....ehehehhh. Melecet kat bontot dier aku letak minyak gamat selang-seli ngan krim lampin tuh.
     Hari Ahad, misi mai melawat. Tak sangka plaks hari minggu pon depa mai. Depa suh bwk Iffah ke klinik coz nampak kunin. Yerler, dier asik ngorok ajer. Hai, mana tak tumpah kuah kalo tak ke spageti kan? So, Isnin bwk ke klinik 19. Bacaan serum bilirubin agak tinggi, 195 mmol. Dokter habaq esok kener mai lagik. Kalo tinggi lebey 200 kne masuk wad. AAhhhhh... tak sudahh!! Aku dah mula risau; risau kne ulang alik g spital n risau kat Iffah nehlaaa yg lebey utama. Janganlaaa jadik apa2 kat beby tecik tomey aku neh.
     Selasa, apa yg aku bimbangkan berlaku. Bukan masuk spital tp bacaannya kuninnyer mmg naik, 216. Duh2.... Tapi, nasib baik dokter suh g lagik ari Khamis so Rabu boley cecuba apa2 petua. Nasib 17/8, Rabu tuh cuti Nuzul Al-Quran.
     Lupa plaks yg Isnin tuh,Mak Mah tukang urut aku suh cuba mandikan ngan air daun kucai. Ramas2kan daun2 tuh kat dalam air dan mandikan. Aku n hub dah cuba tp Selasa kunin tuh still naik. Ckp balik ngan Mak Mah, dier pon terkejut. Dier tanya cemana kitorang buat. Aku kata mandikan ajer tapi rupa2nyer method tuh tak baper tepat. Katanya kener rendam lelama sket beby dalam 10 minit. Sambil2 rendam, gosok2 manja badan beby. Air plaks kener pakai air sejuk n bukan air suam. Dan juga kener pastikan badan beby tenggelam dalam air. Tuh nama ae rendam. Ohoooo... gitu rupernyer.
     Bukan setakat air sejuk daun kucai tp hub aku belikan gaks susu kambing. Sebotol kecik rm6, sehari bole bagi beby minum tak lebey separuh botol pasal susu kambing neh panas. Ohooooo...gituhhh. Mana yang tau kener cubalah kan? Tanya2 org tua. Tnya2 kawan yang dah ader pengalaman kat FB. Pastuh aku dpt tau bole gaks bagi beby glukos or madu. Tapi glukos tuh kalo ibu minum then nyusulah kat beby. Lg 1, breast milk adalah yang terbaik utk ubati kunin neh. If korang pon jenis kureng susu macam aku, jangan putus asa. Kener urut then dalam 1-2 hari, insyallah susu maariiii....eheheheeh... rajin2 perah n bagi beby.
     Kener cuba memacam kan? Selagi yang boleh diusahakan. Begini rupanya yer naluri, perasaan dan kasih sayang sebagai seorang 'parents'; lebey2 lagi seorang ibu. Senantiasa terasa ingin melakukan apa sahaja yang terbaik untuk anak2 tersayang. Sentiasa rasa tak cukup dan bersalah jika apa yang diusahakan tidak berhasil. "Am I doing the best enough for my children?" Itulah persoalan selalu bermain di fikiran. Korang semua pon begitu kan? Jadinya aku tak paham n tak ngerti cemana suami leh ceraikan or tinggalkan isteri yg ngah sarat ngandung or org2 yg buang anak...... korang paham??
     Errrr.... asalnya nak tunjuk gambo Abg n Adik tito ajer tp dah jadi entri serius plaks eks?.....ehehehehhe....Korang laaayaannkan ajerrr....

Tito secara berduet.

Abang penat balik sekolah. Adik plaks berlenggeng ajer, kalo tak bdn merah macam udang kne gril. Tak tahan panas weh.

9 comments:

Lovely Kitchen said...

mcm2 petua demam kuning ni kan...e-na biasa bg ubat homeopati je...

akuzle said...

e-na: ubat biji eks? bpe kali mkn br ok tuh?

penaberkala said...

kak, mandi dengan daun inai buleh jugak
pahtu, pagi-pagi letak kat tingkap biar kena cahaya matahari sikit

ni hok ore tengok mok duk buat ko anak buah dulu

ManjaIxora said...

cutenyer mereka tido berduet.. masa anak sy si oyin tuh kena kuning, mak saya jemurkan tetiap pagi.. alhamdulillah kuningnyer kurang.. semoga baby cepat sembuh yer kak.. amin..

haslina said...

tahniah dear.alhamdulilah da dapat sepasang gitu.
comel sungguh bb girl Iffah.

byk petua kuning tu.tq

p/s ada baca dan petua mak bidan pasal demam kuning.
jangan makan halia dan jangan makan kunyit klu menyusukan bb.

akuzle said...

penaberkala: ha ah yer, terlupa ada gaks org bgtau inai pon bole. wat mandi ibu pon bole. campo2 ngan air daun mengkudu, daun lengkuas, daun serai wangi etc. jemur pon yer gaks.

manjaixora: amin3... dah nmpk kurang kuningnyer terutama kat mata.

haslina: alhamdulillah, kak. nk tgk beby akak plaks.

Sumijelly said...

sderonok tgk baby baru..

sonok kan cium baby baru. best kan??hehehehe

tapi memang yg paling mujarab adalah kasi dia minum susu badan dan make sure kerap berak.....

akuzle said...

sumijelly: heehehehhe.. mmg besh, sumi... dok telek2 n belek2 dier ajer. mcm akak lglah lama, 6 thn. btui tuh, biar sme toksin2 kuar dr bdn dier kn?

nuriz said...

tahniah dapat baby baru jugak, cute.