GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Saturday, September 4, 2010

Keterujaan Menyambut Syawal

     Lagi 6 hari nak rayer. Dah takder pikir mender lain dah. Kalo bercakap tuh, musti nak gaks sebut 'Raya mood already'. Hehehehehehhe.... 

     Syawal memang membawa keceriaan dan kegembiraan kepada seluruh umat manusia seantero dunia. Yerler, dah ponek2 posa, dah sampai masa nk raikan. Kelebihan orang berpuasa neh, kegembiraan depa ader 2, semasa berbuka posa dan bertemu Allah kelak.
    Raya.... errm... antara golongan2 yang merasa gembira semasa Syawal tentulah:

1. Orang-orang di perantauan
Nun jauh merantau mencari rezeki dan menuntut ilmu, dah sampai masa untuk 'chill out' dan berhenti seketika. Untuk balik ke kampung tercinta; bertemu orang2 tersayang yang sudah lama ditinggalkan. Tapi, kalau tak bole or tak mampu balik cemana? Macam Amy Search ker Awie Wings dulu terpaksa raya kat KL coz tader duit nak balik kampung. Cedey ah....

2. Mak Pak kat kampung
Kalo kata anak2 suker2 nk ngabehkan duit balik kampung n jenguk2 orang tua, jarang sangatlah yang buat mcm tuh. Biasernyer mesti ader sebab macam nehlaaa. Dah nak raya baru balik macam aku. Errheheheheh... bukannyer aper. Kener simpan duit dulu kalo nak balik kampung coz kalo balik ngan keadaan pokai memang takleh lor nak banjer mak pak adik beradik spupu spapat semer. Kang orang kato kedekut laks. Tapi, kalo dah namanyer mak pak tuh, x kesah tak bawa balik aper pon... kiter bwk balik diri sendiri pon depa dah syukur.

3.Orang2 tua kat umah kebajikan, anak2 yatim dan OKU
Nak kata depa gembira sangat takderler pasal depa neh dah takder anak2 or anak2 buang depa or dah kematian mak pak masa kecik2 lagik. So, atas nasib depa tuh, ramailaaa orang2 yang simpati dan menjadikan Hari Raya neh masa untuk berkongsi rejeki ngan depa semer. Aku rasa masa Ramadhan and Syawal nehlaa pon depa tak sunyi sangat. Pasal ader orang buka posa ngan depa, bwk depa beli-belah dan bagi duit raya. Tang bagi duit raya tuh agaknyer byklaa depa dpt kan? Coz ramei orang bagi kat depa... Alhamdulillah!!

4.Tokey2 kain baju, pinggan-mangkuk, peralatan rumah bla...bla...bla.. tokey segala tokey
Time nehlaa berbagai2 tawaran harga murah yang muncul. Kadang2 yang takder kener mengena pon ado. Dah namanyer rayer, semer mender nak dirayakan. Hati2 gaks time shopping raya tuh kots nanti naik cuti nak mkn megi pon tak mampu coz over bajet untuk rayer. Berpada-pada laaa yer?

5. Kanak-kanak Ribena
Semer orang merasa zaman kanak-kanak. Jadi, semer orang penah 'excited' nak sambut raya. Tak kira di tahap mana kita; miskin , kaya, sederhana dan lelain. Lepas mak pak kiter siap belikan baju raya, kasut raya, songkok raya, sampin raya, spender raya... pot... pet.... pot.... pet, tito pon tak lena. Kalo tido termimpi2 kat pakaian raya kiter tuh. Tak sabo sungguh nak tunggu 1 Syawal dan pada hari 'kejadian', diri merasa bangga kerana dapat menyarung baju, seluar dan kasut yang paling cantik di dunia. Besh2.....



     Hmmmm... walaupun aku dah tua, aku pon sebenonyer akan sentiasa rasa tak sabar dan teruja nak menunggu 1 Syawal. Semoga Syawal ini memberikan keberkatan untuk kita semua.... sekali lagi...Alhamdulillahhh!!

3 comments:

darkbatman said...

aie balik hr raye kot cz mlm 2 nk pi cr brg2 murahhh.heheee

akuzle said...

aie: olos... mcm tuh skali...eheheh... tp maybe kg aie dekat kots?

ProfHariz said...

InsyaAllah.. tapi rasa raya tahun nie mcm x best :(