GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Saturday, March 26, 2011

Beli dan Belah

     Dah ramai orang dapat gaji ari Khamis. Jadinya, semalam waktu yang sesuai untuk kuar membeli barang keperluan dapur dan lelain yang dah menyusut dan mengontang setelah sebulan kan? Yer, dapo aku pon dah 'botak' dari barang2 makanan.
      Kalo g hari Sabtu bukan x ok.Ok juger tapi apa yang hub aku paling tak suker adalah hari tanpa plastik beg.Hish! Nampak benau bukan pencinta alam sekitar or menyokong usaha kerajaan kan? ...huhuhuuhu... Kalo aku suker ajer pakai beg kitar semula tapi memandangkan beliau yang tukang bawak semer beg2 shopping tuh so biaulah beliau yang buat keputusan.Gua ngikut ajerr...
      Bagi aku, kempen 'Hari Tanpa Beg Plastik' tuh aku sokong. Yerler, dah cukup2lah kemusnahan yang kita dah buat kat donia neh. Tengok sekarang; macam2 bencana alam menimpa....Hadaplah kita neh ngan itu semua. Malam neh plaks ado 'Earth Hour'. Nak sokonggg??.....hehehhehehe
      Dah penat aku berjalan ke sana ke mari dek kerana shopping semalam, dah lenguh so aku amek keputusan dok tunggu bakul kitorang kat 1 corner tempat susu segar yang sejuk dingin, manakala hub n Imran g cari barang2 lain yang lom ado. Sambil2 tuh, aku perhatikan orang2 lain punyer troli. Ader yang biasa2 ajer barang mereka. Biasa means barang2 tuh tak banyak dan mengejutkan aku ler. Biasanya, troli yang macam ini 'dimiliki' oleh pasangan yang baru kahwin atau pasangan yang still bercintan cintun tapi shopping bersama.



     Akan tetapi, ader ajer troli2 yang membeliakkan mata aku dan menarik perhatianku untuk meninjau dengan lebih lama dan kalo ader peluang lebey dekatlah.Ala2 nyeboklah nak check shopping cart orang kan? HAHAHAHAH.....


     Inilah contoh shopping cart yang menarik untuk aku membuat tinjauan 'memanjangkan leher' bila g shopping. Ada 1 famili yang kasi borong 1 karton susu Dumex dalam 12 or 24 pek. Mak ai! Patutlah hub aku cakap susu abeh. Susu Dutch Lady Imran pon tak bersisa. Itu pun belum cerita troli abeh termasuk bakul skali. Menonongler kitorang usha2 dekat kaunter. Last2 kitorang penuhkan 2 bakul Tesco tuh. Jumlah?? Rm200 jugerrr... bayangkan yang troli penuh macam kat ateh neh. Agak2 baper jumlahnyer?? RM 500? RM 1000?? Patutlah orang2 berniaga makin kaya dan kita plaks makin miskin kots?? Leh pakai ker analogi aku neh? ehehehhehe,.....

4 comments:

Idah said...

biasanya isi dalam troli bergantung pada berapa ramai jumlah isi rumah..lg ramai isi rumah lg penuh troli tu...dahsyat betul...sampai sekali shoping 2 3 troli diangkutnya..

selamat bershoping ya.

akuzle said...

idah: btui tuh.. byk perutnya kt umah, byklaa isi troli. Idah plaks cemana?

kak ina kl (2) said...

biasalah klu org berniaga buat camtu..geram tul dibuatnya..patutnya kena hadkan ..


dulu masa akak kerja dan anak ramai kat umah pernah beli 2 troli..sampai orang hairan..tapi masa tu baru dlm RM600.00 dan untuk sebulan...gi sekali terus tak beli apa-apa..sekarang ni tak kerja mesti setiap bulan nak gi situ...boring duk umah

akuzle said...

k ina kl: ehhehehe... kan? dah hari2 dok umah nguruskan umah, hubby n anak2.. nk releasekan tension kener ah g saner... shopping kan ker terapi utk wanita hatta window sesaja pon...