GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Friday, June 10, 2011

Senang ker Susah Dulu Neh?

     Pejam celik, pejam celik, cuti sekolah dah sampai ke penghujungnya. Yang tak sampai ke hujung2 lagi adalah kertas peksa aku. Harap2 sempat siap b4 Ahad or at least hari Ahad tuh aku dah total marks. Bersakit2 dahulu, bersenang2 kendian. Tapi kalo kes aku neh, macam bersenang lenang duluan ajer. Kalau susah2 dulu sure semer dah beres kan? huhuhuh.....
     Minggu neh, ada dua berita yang menarik perhatian aku. Pertama, kes 'pertempuran' dua kumpulan warga asing pekerja kilang tekstil di Nilai. Kata laporan kt NTV7 kalo tak silap, pasal mat Bangla dok ngusik2 pompuan Vietnam yg keja kt kilang tuh gaks. Pastuh pompuan tuh bengang then ngadu ler kt kwn2 lelaki senegara. Dah tuh, mat2 Vietnam yg tak puas ati tuh g laa blasah mat Bangla gatal tuh. Pastuh, geng2 mat Bangla nak g balas dendamlaa kununnyer. Itulah yg jd kes sampai penduduk setempat pon takot nak kuar umah. Memangler, puok2 depa neh kalo dah berimpun camtuh, saper tak seriau. Tambah2 lagi siap bersenjata kayu dan besi. Nasib baik tak ada senjata tajam macam pisau ker, parang ker.Laporan Buletin 1.30 laks lain plaks. Lupa aku. Nehlaaa media massa; bukan btui sgt pon berita yang depa laporkan. Asal ader ajer.Bukan nak selidik btui2. Baek baca blog kalo gitu...ehehehehehhe
      Macam takder kejer lain jer polis2 kita neh. Angkut mayat warga asing kt sungai. Dok berkawal biler ader kes2 rusuhan tak berguna macam neh. Bazir duit cukai rakyat ajer. Semuanya bermula gara2 usikan sampai nak merusuh macam tuh sekali Macam kiter neh jadi hamba depa jeks biler apa2 yg bodoh macam neh berlaku. Memang bodohlaaa sangatlaa neh.
     Berita kedua, pasal dera pembantu umah sampai mati. Ikut laporan berita tv, si suami tuh seorang yg jobless. Asalnya pelukis grafik ker haper then maybe dah kener terminate ker haper dan si isteri plaks suri umah ajer. Maybe pasal tensen tuh dok dera orang. Ini pon kes macam hampeh. Dahla isu pembantu umah neh membabitkan 2 negara dan rasanya macam tak pernah selesai dan asik dok panas ajer. Rasanya baru nak suam2 kuku sket, timbul plaks kes hampeh neh. Memang nampak macam kecik tapi implikasinya cukup besarlaa. Timbui baliklaa lepas neh majikan2 kat Malaysia  neh memang sadis n ganas; pantang siket nak seksa orang lain yang tak bole melawan. Kerajaan bertungkus lumus nak pulihkan hubungan baik tapi warga2 negara yang bodoh hampehs plaks yang kasi keruh balik. Tak ker hampehs namanyer tuh? Hampeh2..... tak reti lagi aku nak tulis dah.....

4 comments:

lydzar said...

tu la dia pendatang tak sedar dek untung..datang negara orang keje elok2 udah le. tkyah la buat jenayah pulak..tensen je

akuzle said...

lydzar: itulah... blom citer pemastautin tetap yg palsukan pasport warga asing... byk cantek kan?

Lovely Kitchen said...

semakin lama makin rasa tak selamat di negara sendiri...kt jepun ni aman jek...kuar umah x risau kan sgt kes ragut or hilang anak coz x ramai org asing kat sini...klu ada kes mmg cepat je tertangkap...

akuzle said...

LK: Jepun kan ker salah sebuah negara yg diiktiraf paling selamat utk dikunjungi. tp, kos nk ke sana tuh yg membantutkan hasrat...huhuhu