GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Saturday, September 24, 2011

Baby Girl Mmg Macam Neh Eks?

     Korang semer dah tau gap antara Adik Iffah n Abang Imran 6 tahun kan? Makanyer, skill jaga n layan beby mama n abah neh dah berkarat sudah. Lagipon, masa jaga Abang Imran dulu tak banyak kerenah n songeh. Nampaknyer Adik Iffah neh lain siket. Manjanya lebey. Asik nak beriba ajer. Mentang2lah mama neh cuti 3 bulan. 
     Rasanya boleh dianggap nasib baik gaks pasal keje aku neh. Tapi jangan lupakan part yang memenatkan sangat tuh yea? Bila dah koje rasanyer takder masa nak bermesra ngan keluarga even orang2 yang tatau masih anggap keje cikgu haf-day ajer. Jadinyer kener cuti btui2 now. Tak kuaser dah aku nak argue. Lantak korang. Lelama nanti korang tau senirik. Bulan 11 n 12 cuti sekolah so aku ada masa lagi 2 bulan extra nak mengulit AI neh. Hopefully, dier tak terlalu mua walaupun aku dah rasa dier dah mula nk mua now.
     Tapi yang lecehnyer, cuti 3 bulan aku abeh seminggu b4 cuti sekolah. Sigh! Apo nak buat eh? Pengasuh pon tak jejumpa neh. Nak anta kat MIL jauh n abah plaks ngah tak baper nak sihat now. Sigh! lagik...
     AI neh memang dah mula nak ngengada now. Memula berjaga sampai dinihari, oklah bole layan lagik. Pastuh, nak tito atas riba, wokey, mama kasi layan sesambil layan tenets. Tapi, today AI neh dah mula naik lemak pasai dr tgh mlm tito x lena n asyik2 nak pangku ajer. Pastuh membawa ke pagi. Pagi membawa ke tengah hari. Dari Abang Imran g skola sampai dah balik pon; AI tak tito2....huhuhuhuuhuh
     Nasib baek petang tadi AI tito japs so mama lehlaa lelap mata. Now, AI zzzz tapi mama x leh lelap mata pasal ader kje nak buat even tak terbuat2 pon sampai laaa neh.
     Memanglah penat ader anak especially baby neh kan? Semer orang rasa, tahan ngan idak ajer. Kalo ader bantuan, alhamdulillah. Kalo takder pon, redhalah sendiri. Dulu2 aku ada juga mengeluh bila penat; tapi dah tua2 neh kener belajo bersabar n tak pentingkan diri sendiri. Tetambah lagik tgk muka yang comey neh....kan3?

Aktiviti memoncongkan molot sewaktu berjaga.

Signature smile.

 Even silau ngan cahaya kamera, ttp tito lena coz dipangku.


Pabila AI meraung2, datang pula back-up dari Abang Imran. Nampak macam ganaz tapi lelama AI  diam n lena plaks. Kener beli buaian?


Those little fingers..awesome!


     Perlukah kita mengeluh ngan kurniaan Allah yg maha agung ini? Subhanallah!!



13 comments:

lydzar said...

kak, baby ni mmg ada timing dia ala-ala cenggini. orang melayu kata, beralih bulan. omputih kata growth spurt. masa ni mmg peel dia agak meletihkan mak-abah dia la. kekadang suka minum susu byk2, kekadang minum sikit. kekadang asek nangis, kekadang asek nk dukung. macam itu la adanya. so kita mmg kena berSABAR byk sket time ni.. hhehe..

akuzle said...

Lydzar: aaa..yerlaa, beralih bulan. mak n kakak akak pon ada ckp dlu.yerlaa, skill dah tumpul so nk kne ingat balik neh. tqvm 4 the reminder...eheheh

haslina said...

antara yg kami buat klu baby meragam - bedung satu badan. oklah bb rasa save terus leh tidur.
- la nie kami mmg tidurkan dia meniarap. lena gak tidurnya. tp kena tgk2 selalu takut jadi apa2.
- sumbat puting dlm mulut. berjaya juga.
- dodoikan. tp jgn lelama sgt. takut hendak berdukung je nanti.

insyallah.

part susu itu mmg kita bg je lah klu da demand kan.

Wan85 said...

http://wanwidget.com
ciptaan Allah memang sempurna

apak cikidong said...

eh sama la kite.. abang dia pun gap 6 tahun.. adik ni pun sgt manja... :D

NM02 said...

ada rezeki, kita jumpa kat umh kakcik ye...

YNA said...

jari jemari itu sgt chumil.. nak gigit :)

akuzle said...

haslina: mmg dh ada 'pembantu' now iaitu pacifier.ehhehehhe

wan: subhanallah!!

apak: kita kan ker byk persamaan. juz sy mama n awk apak....ehhehhe

NM02: insyaallah! x sabau nk jmpa n gebang2.

Yna: jari jemari manusia tidak bole dimkn. geget saja jari2 jeriji besi atau baby carrot!...eheheheeh

sawaNiLa.com said...

alahai tembamnye dia... then her finger berisi nye geram...

akuzle said...

sawanila: tembam ikut mama dier terutama babs fingers tuh...ehehehe

Kancilbiru said...

debabnya tangan...hehehe

MamaEma said...

kalau dr berpantang tu asyik duk riba anak..lama2 anak2 akan rasa best...dah seronok tidur atas riba dari kat tilamnya..so, bila dia lena sikit dr tidur kalau kita ribakan..terus letak anak kat atas tilamnya

akuzle said...

KancilBiru: ini tgn ikut mama...eheheh

MamaEma: sy mmg x ajar riba coz nnti pon nk kje kan? now ada 'pembantu' iaitu pacifier. legalah siket...ehehhe