GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Tuesday, September 30, 2014

Menonton The Equalizer

Hari Rabu minggu lepas iaitu 24 September 2014, kami berdua ke tayangan perdana The Equalizer ni. Tengok pelakon utama iaitu Denzel Washington dah buat aku teruja. Kami tiba tepat jam 8.45 malam di One Utama, Damansara dek kesesakan biasa hari bekerja. Lepas kami ambil tiket, kaunter Nuffnang terus tutup. Aku nampak ada juga yang tak tebus tiket The Equalizer mereka.

Masuk dalam panggung 6, cerita dah mula. Kami terpaksa duduk barisan yg agak depan. Apa nak buat. Masa tu, watak utama sedang berkomunikasi dengan heroin. Heroin ke? Bolehlah kata gitu.





Inilah cenderamata dan hati yang diberi..alhamdulillah, bertambah koleksi baju T Abe Zam. Sedang elok dia suka yg berkolar. 'Button' tu boleh bagi Imran Zamir. Suka sangat dia.

Cerita ni berkisar tentang seorang ejen CIA atau FBI yang dah diisytihar mati semasa menjalankan tugas. Nama watak semua aku dah lupa. Aduhla! Korang kena minta tolong pakcik Google lagi untuk sinopsis lengkap ye? Huhu..

Sambung.. Denzel Washington pemegang watak utama memulakan hidup baru di satu tempat yg semua orang tak mengenalinya. Setiap malam dia duduk di satu sudut sebuah bar/diner sambil membaca buku tebal. Dia bekerja di sebuah pasar raya besar Home Mart. Macam Tesco Extra atau Ikea lah u ols.

Setiap malam juga, dia selalu nampak seorang pelacur melepak di bar/diner berkenaan sambil mencari nafkah. Mncari nafkah adalah antata dialog yg ditutur oleh tuan punya bar yang menarik perhatianku.

Setelah beberapa ketika berkomunikasi, sesuatu yg kejam terjadi kepada pelacur terbabit. Dia dibelasah bapa ayamnya kerana tidak mahu melayan pelanggan yang ganas dan selalu membelasahnya.

DW adalah 'point of view' atau mata kepada penonton melihat dan mengalami segala kekejaman dan korupsi pihak berkuasa di sekitar kejiranan, akhirnya tidak mampu lagi untuk bersabar. Sampai ketikanya, dia bertindak sendiri.






Tengok baliklah ye posternya.

Menyelami watak DW, memang aku akan rasa bersalah dan tak guna sangat jika aku dulu sangat hebat dan berkemampuan dalam membenteras jenayah, tapi tiba-tiba seperti hilang taring melihat kekejaman dan penindasan yang terjadi terhadap kawan sendiri. Demi menjaga diri sendiri supaya identiti tidak terbongkar, takkan seorang adiwira nak berdiam diri kan? Perkembangan watak DW ni sangat dinamiklah walau memula nampak mcm perlahan sedikit. Tapi, bila dia dah bertindak membetulkan keadaan, barulah kita penonton ni rasa puas hati sikit sebab dia dah tunjuk ciri-ciri hero masa tu.



Selingan sesangat ni. Bila depa kata Large, memang depa bagi saiz Large lah. Nak tergelak bila tengok balik saiz dia. Haha

Tajuk The Equalizer ni dari pemahaman aku, apa yg kita buat walau matlamatnya bagus, iaitu membela yg tertindas, tapi pelaksanaannya sama juga dengan si penganiaya, kesimpulannya kita tetap sama dengan penindas itu. Itulah situasi sebenar yg ingin disampaikan oleh penulis skrip dan team The Equalizer ni.

Apa yang aku suka pula, DW menggunakan peralatan yg ada di Home Mart sewaktu bertempur dengan beberapa konco penjahat. Macam MacGyver plaks dia potong sana, sambung sini. Tapi, kalau budak2 tengok susah juga pasal takut depa meniru plaks aksi yg ada depan mata ni. Klasifikasi 18 u ols jadi tak perlu bimbang terlebih. ;-)

Keseluruhannya, aku berikan The Equalizer ni 4 dari 5 bintang. Cemerlang ye? Bagi aku cemerlang dari segi 'highlight' situasi dan masalah dunia yg berlaku di mana2 sekarang; pelacuran, penganiayaan, kekejaman demi 'survival' hidup sendiri. Bila 'team' The Equalizer ni timbulkan isunya, depa selit juga cara nak mengatasinya. Itu yang aku suka. Kesan khas juga aku beri 4 bintang sebab kami ralit juga nengok pemandangan yang telah dibuat

Ok, mental dah blocked. Ini sahaja review yang dapat aku tulis kali ini. Selamat baca korang. Lepas tu g nontonnya boleh?

posted from Bloggeroid

4 comments:

monalita mansor said...

wooo...DW tu...

Daddy Ziyyad said...

dah lama tak tgk wayang..
rasanya worth it kot saya luang masa gi tgk filem ni lps baca review ni :)

Ms Haslina said...

wow seronoknya.

saya pun dah lama tak menonton wayang. maklumlah anak-anak masih kecil2 lagi. kalau teringin nak tengok movie baru, cik hubby donlodkan saja. ok lah kan.

Miss Nabihah said...

saya dahfollow blog ini.kalau sudi follow balik dan join segmen Hias Blog http://missnabihah.blogspot.com/ tterima kasih