GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Monday, September 15, 2014

Pengalaman Mencuba Google Glass

Aku baru tahu mengenai kaca mata Google atau google glass ini beberapa bulan lepas. Atau tahun lepas. Masa tu salah seorang guru aku, Irfan Khairi (Dr.) tunjuk pada kami masa beliau cuba menggunakan gajet tersebut. Katanya, google glass masih di peringkat 'patent pending' atau masih di peringkat ujikaji kalau tak silap. Aiseh! Kelemahan aku. Lupa apa yg guru cakapkan.. Huhu. Tapi, beliau berpeluang menggunakannya seketika dari seorang rakan atau bystanders semasa berkunjung ke New York. Ok, lupa dan lupa lagi.

Hari Sabtu lepas, aku berpeluang memegang, menyarung dan cuba sedikit fungsi google glass ini.










Sekali pandang macam cekak rambut je kan? Lepas tu bingkai je ada. Cermin tadak. Pasal tu depa letak nama google glass. Glass nya mana? Tu belah kanan. Aku tatau apa material depa pakai. Rasa mcm plastik tapi macam kaca pun ada. Itulah skrin paparannya.

Nak guna macam mana? Google glass ni kena bercakap je. Keluarkan arahan pakai suara atau kita boleh 'scrol' kat bingkai belah kanan tu. Adoi, memang 'cool' lah. Aku tak cuba sangat fungsi google glass ni. Setakat snap dua gambar kat atas dan selfie. Nak lebih2 sogan. Aku tgk classmate, Khidhir yang guna. Tak sangka plaks si Khidhir ni pernah tolong aku dulu. Maksudnya, aku pernah jumpa Khidhir secara tak langsung dan tatau pun akan belajar sesama beliau kali ni. Jodoh pertemuan aturan ALLAH memang hebatkan? Alhamdulillah. Kesahnya jejak kasihanlah ni.. Haha

Bebalik kepada kisah google glass ni.. Eh, masuk gambo tuan tempat kejap!




Nampak muda 10 tahun dak?

Apa lagi nak kabo? Ok, maklumat lanjut pasal google glass ni korang sila rujuklah memana tempat yg berkaitan.

Akhir kata, tuan yang empunya google glass ini adalah guru baru aku..





Encik Peter Gould. Beliau merupakan seorang designer terkenal dari Australia. Yang menarik, beliau seorang Muslim dan banyak mengusahakan projek2 Islamik di dalam dan luar Australia. Cer google nama beliau dan Creative Ummah. Korang pasti suka. Belah kiri tu mestilah korang kenal. Idola aku sejak lama. Semenjak aku kenal komputer dan internet.

Baiklah, post dah panjang. Berapa harga google glass ni ye? Cer tanya atuk google..

P/s: internet dan teknologi berkembang, sama ada kita suka atau tidak-Irfan Khairi

posted from Bloggeroid

4 comments:

Hanim Hashim said...

Perghh! smart google glass tu kak ayu, dah macam dalam citer minority report pun ada hehehe.

Kalau orang rabun cam saya pakai, agak2 ok tak :)

Kakcik Nur said...

Teknologi kian berkembang hingga kadangkala tak terkejar dek kita... :)

Kakzakie said...

Yg pasti kakak dah tertinggal jauh Ayu. Sebab kakak tak pernah jumpa lagi...

makcikkantin said...

Tak terkejar lah teknoloji ni.....cepat sangat