GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Monday, October 10, 2011

TAWAS

     Surely ramai yang tau tawas adalah sejenis mender (psl aku tatau dier masuk dalam ketegori aper...rempah ker bahan kimia ker haper) yg biasanyer digunakan sebagai deodoran asli atau orang kampung Cik Jah ckp odorono. Lagi 1 kegunaan dier yang aku tau adalah nak bersihkan air telaga masa musim ujan. Maybe depa campak tawas neh dalam telaga tuh.Wallahuaklamlah...Itu pon pasal mak kawan aku yg ckp kt fb. Hebat btui makcik tuh. Ado fb lagik...

     Tapi, TAWAS yang aku nk fokuskan ini adalah salah 1 produk dari kerajaan negeri Selangor. Maybe orang nk kata aku nk promo PKR ker haper, lantokler terpulang kat depa.Tapi aku rasa mender yang baik n berpekdah baikler diwar-war. Tak gitu?

     TAWAS neh secara panjangnyer adalah Tabung Anak Warisan Selangor ditubuhkan lepas PKR menang PRU12 di Selangor. Ianyer adalah salah 1 produk Merakyatkan Ekonomi Selangor yakni apa2 hasil fizikal yang Kerajaan Selangor dapat dari hasil cukai dsb; kemudian diagih2kan kepada depa yang berhak. Alah, nak tau lanjut korang g gugle2 website kerajaan negeri lah. Cakap lebey lagik orang kata aku nak berpolitik plaks...hehehehhe.
     Ianyer merupakan tabung amanah pendidikan untuk anak2 Selangor yang lahir selepas 2008. Setiap pendaftaran yang layak, depa bagi rm100. Tapiii.. bukan bagi duit kat mak pak yea tapi dalam bentuk akaun. Bila dah capai umur 18 tahun barulah pemegang akaun dapat rm1500 then akaun tutuplah. Kira bole ler nak kaver aper2 perbelanjaan time si manja neh nak blaja kelak. Hoke tak tuh?














Ini risalah yang abah dier bawak balik lepas daftarkan Adik Iffah.

     Aku tau pasal mender masa g tukar alamat kat i/c aku dua tahun lepas. Masa tuh mmg depa bukak kaunter kat Plaza Masalam. Korang tau plaza tuh tetiba glemer pasal aper kan? So, aku sesajer jeks amek risalah tuh. Tak sangka plaks setahun lepas tuh, memang ada pekdahnyer pengetahuan aku itu. Subhanallah!

     Kalo diikutkan, Adik Iffah tak layak tapi abah AI neh kan ker anak jati Selangor so bole ler. If abah dier bukan org Selangor pon, mama dier neh dok Selangor dah 12 tahun so layak juga. Just kener dapatkan perakuan dari pihak yang berkaitanlah kat sini. 

     Jadinyer, sesaper yang agak2 baby korang tuh layak, bole ler apply. Cepat2 before babies korang berumur setahun. Nak tau lebey lanjut bole klik2 kat pics neh semer or visit dier nyer website owh.



11 comments:

rasp said...

menyimpan utk masa depan satu amalan yg baikkk....

kakcik said...

Jangan sombong dengan rezeki yang halal, kan? :)

haslina said...

tak tahu pula pasal TAWAS tu. tapi anak2 bkn lahir di selangor. anak wilayah jea.

baguih TAWAS nie.

akuzle said...

rasp: setuju. tp, bpe kerat sgt ibu bapa yg mampu buat mcm tuh. kalo mampu dr segi material, x mampu dr segi disiplinnyer plaks...ehehhe

kakcik: btui3. tp, ramai org mcm tuh. c/o dlm citer Ahmad Albab, pilih2 hadiah dr anak menantu kan?

haslina: Adik Iffah pon anak wilayah tp abah dier org Sgor so boleler...ehehegge

eLLy said...
This comment has been removed by the author.
eLLy said...

Oo TAWAS .. ingatkan Mawas :p

Selamat menabung sis :D

cikit2 lama2 jadik bukit ..

sW33tdARLiNG said...

takde anak lahir di selangor lagi.. mgkin akan datang boleh beranak kat selangor

Dee said...

benda2 yg pembangkang buat ni..kalau tak diwarwarkan mmg tak tau kan sis...bagus sgt program TAWAS ni..

akuzle said...

Elly: itu mawas kalo. Sepilok juga pigi....ahahahah

SweetDarling: molek juga niat itu. tp, kat mana? HTAR?...eehhheh

Dee: aha. btui tuh. depa tuh tau nk kondem n kutuk ajer.pdhal depa dh takot ngan bebyg senirik.

noor said...

ala aiman dah boleh registerlah yer...

akuzle said...

noor: mmg buleh sgt2laa kalo memenuhi syarat2.. cpt2 b4 Aiman umo sethn...