GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Wednesday, October 10, 2012

Cerita Bedak

Benda ini dibuat dari tepung. Ku malas nak gugel dari tepung apa. Yang pasti, ianya ditambah pewangi dan mcm2 lagi yang menjadikannya bahan kosmetik. Untuk lawo2, wangi2 kira kosmetiklaa tuh yer dak? Lepas mandi kita pakai bedak. Kalo tak pakai kat diri senirik, kita pakaikan untuk anak. Dulu2, aku teringat 1 peristiwa. Kawan keluargaku; sudah arwah pon.. Lepas mandikan anknya, nak pakaikan bedaklaa. Nak bagi budak tuh diam, dier bagi main bekas bedak. Tup2 tutupnya terbukak daaannn.. Makan bedaklah anaknya hari itu.Hoh! Nasib baek tader aper2. Budak itu sudah ada berapa anak dah sekarang. Kusss semangat! Panjang lagi umurnya. Bedak neh banyak gaks fungsinya kan? Nak main karom, kasi tabur itu bedak kat 'gelanggangnya'. Atlet angkat berat n gimnastik pon tepuk2 bedak kat tapak tangan sebelum beraksi. Bebudak plaks kreatif. Nak meluncur ala2 kat Sunway Ice Rink, tabur ah bedak atas lantai then srrrruuurrrr.. Laju jer meluncur ( neh pengalaman Bella Enveeus tau..hehhheh). Si tecit kat umah neh, wat eksperimen sapu2 lantai kasi kotor ngan bedak. Ini hasilnya..
Apa lagi kegunaan bedak yang korang tau?

12 comments:

azieazah said...

Sejak
dak takda baby kecik dlm rumah, bedak talkum hanya yg jenis wangi tp
bukan baby punya. Itu pun si bapak jer yg rajin pakai selalu. Org lain
pakai lepas mandi jer.
Rasanya banyak bedak dibuat dpd tepung jagung la.. Cornstarch..

hanizahdaud said...

tolong kasi bersih..kang nenek datng bole jatuh yer..sekian..haha

Shasha Yacob said...

bedak kan, boleh dibuat main, bole tabur dekat kawan yang birthday haha. itu adalah salah satu fungsi bedak. hoiho

Kakcik Nur said...

Jom guling2 atas bedak tu. :)

saya said...

Tujuan utama bedak dicipta ialah menambahkan kerja orang menyapu. Jangan kata bebudak, orang tua pon kalo pakai bedak menyepah2. Dressing table dengan lantai kompom le bertukar warna. Hahahaha...tapi tetaplah nak pakai kan?

Wak Gelas™ said...

kegunaan lain lesung batu waK taulaa.. ahhhaa

JunAina said...

Akak suka bau bedak baby...lembut ja pas tu ada bau2 baby. Best2...

Daddy Ziyyad said...

dalam gloves pun ada bedak tau..:P

BonekadalamChermin said...

buat isi dalam surat cinta
tolonglah percaya!

Afasz said...

bedak oh bedak. mewangikan diri sy. :D

gadisBunga™ said...

bedak boleh kurangkan rambut berminyak yang dah lama tak cuci sebab tak sempat. ngeeee~

KiD said...

bedak..?? errmmm taruk dalam jus! hahahaahaa... *jangan tiru*