GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Tuesday, July 13, 2010

Sikap Kita, Wajah Kita

     Cerita banyak pon tak guna. Mak dah cakap, ayah dah pesan, cikgu dah bilang one two three; memana pergi, jaga adab dan perilaku kerana kita membawa maruah keluarga, agama dan bangsa. Tengoklaa sendirik...

'Grafiti' bodo kat mana neh korang tau? Dinding masjid... Tak pecaye??

Ambuih, meriahnyer!! Bukan duit tapi.......

Semer tau pakai.... maybe kt mesjid neh ader bibik kots...

Korang sure tak pasan tin tuh, takper aku kasi 'zoom' arr...

Suda clear? Abeh aku nak kener kutip tin haram tuh??

Mana lebey cantik?? Ayaq 'besaq' ker ayaq 'kecik'??


Tak salah kalo nak lepak, tapi sila jangan bingitkan telinga orang terutamanya bebudak tecik tuh.


     Entry neh nampak macam emo kan? Siket2 aderlaaa tapi niat aku tak lain tak bukan, untuk kita renung sesama tahap kesedaran sivik kita. Nak kata mak pak cikgu cikgu tak ajau, tak wajarlaa plaks coz kiter neh berpuluh2 tahun g skola kan? Tak cukup kat skola, kat skola agama dan kat umah asik2 kne bebel... jaga kebersihan, jangan buat sampah etc.. tapi.....

     Orang kampung aku kata,'regardless age,gender,religion,faith or ethnicity', kiter neh semer manusia yang tau berfikir, baik buruk, bersih kotor so sesama laa jaga. Aku macam geli jeks tgk muka orang2 yg cebik2 muka kalau terhidu bau sampah time lori sampah lalu. Padahal orang2 tuh baru jeks hangkut sampah depan umah dier. So saper yang lebey busuk?? Haiyah, ckp byk talak guna kalo otak talak pakai kan??

p/s: korang paham ker aper yg aku bebelkan neh??

8 comments:

hiro said...

memang kena asuh dr kecik..

dee said...

betul!!
sangat menci dengan org2 yg mencebik muke bile ade lori sampah lalu atau ape jua pon yg berkaitan dengan sampah..menci!!

btw, salam kenalan:)

akuzle said...

hiro: yerps... n asuhan yg bole dikatakan berkesan ialah ngan menunjukkan contoh... means, mula dr diri sndri lah...

dee: sama laa kiter eks? btw juger, selemat kenal... tq singgah umah sy

Lovely Kitchen said...

kurang kesedaran punca segalanya...

haslina said...

mmg betul kita kena asuh dari kecil..klu x diasuh pun...bila da besar kita boleh fikir sendiri mana baik mana buruk..salam singgah

p/s den mmg org pilah

Sumijelly said...

ishk.... tu la.. susah nak cakap..
org tau pakai x tahu lipat..
tau minum x tahu buang...

skrg susah nak cakap...
takut jugak..sbb ada anak kan..
nanti kene balik kat diri sendiri..
jadi kene asuh la anak dr skrg..
harap di jauhi la..

Sumijelly.com

crystalzerosix said...

kesedaran masih kurang derang nih....

akuzle said...

e-na: kureng kesedaran coz dlm hati pk psl dirik sendirik jeks

haslina: heheheh, mmg nmpk dah org pilah....tp 'intonasi' mengenai pelancong K.P tuh mmg menarik buat sy tersengih...ehehehhe

sumi: btui... sis pon mmg takot sgt2 ank2 kiter x dpt nk menjiwai apa yg dh kiter asuh....doa2 smenyer ok..amin!!!

crystal: kalo dlm diri rasa syg kt negara iaitu tanah air sendiri... insyaallah, smenyer beyeh blako...ehehhe