GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Sunday, July 18, 2010

Tips Menaikkan Trafik

     
     Tengok ke tajuk tuh, macam yer2 bloggers otai jeks. Fuhhhhh!!!... Baru ader tips yea? Actually, ini kiranyer second try aku nak berkongsi tips ngan korang semer. Tapi bukan tips yg besor2 laa... just tips yg aku dh experience sepanjang aku 'berkenalan' ngan Abang Nuff neh... so sabolaaa korang membacernyer...

Tips #1: Rajin Komen kat Blog Glemer/Otai
     Yang ini memang aku suker buat dari dulu lagi. Ini adalah salah satu cara 'pecah ais' yang baik utk newbies macam aku neh. Even tuan empunya blog tuh tak sempat nak reply komen korang, tp kener ingat; bukan dier sorang jer nampak/baca komen korang tuh. Komentator2 lain pon boleh baca then mungkin berminat ngan komen korang. Ramai yang datang kat blog korang ngan cara yang macam neh. Aku adalah salah seorang darinyer. Kalo nampak komen blogger tuh menarik, aku tak ketinggalan meng'enterprame' dan kasi gegak gempita kat blog org2 itu plaks. Tapi aku nak share juger nama2 otai yang mmg tak sombong and rajin jawab komen2 pengunjung blog depa and mai singgah 'umah' kiter balik. Ureng2 nyer adalahhhh.... aie darkbatman , nizamlimited , sumijelly , kancilbiru , kak ina kl , lydzar , syahirul , cikgu dahlia  etc.....  so just try ur luck k??
Tips #2: Rajin Juga Buat 'Blogwalking'
     Dulu aku ingat 'blogwalking' (or bloggers ske pakai BW) hanya dok komen2 kat entry orang. Tapi, lepas di'tazkirah' oleh e-na si lovely kitchen , barulah eden paham. Lagipun, si Nuriz sudah meng'sound'... "naper takder tempat menjerit?" katernyer.... jadinyer, aku pon meletakkan tempat utk. pengunjung2 'umah' tinggalkan jejak supaya boleh aku susul depa balik. Nizamlimited pon byk tulon aku dalam babs neh. Shoutmix box tuh kasi senang orang nk ucap aper2 kat kiter kalo depa maleh nak kelik2 kt komen.

Tips #3 : Tajuk Entry Kasi Menarik
     Yang neh aku belum reti tapi slow2 blaja. Kata otai2 bloggers, keywords kener btui, baru boleh tarik orang/trafik masuk blog kiter. Even korang tak ske tajuk tuh, tapi kalo korang nak trafik tinggi, silalah ikut tips yang ini yea? Kat google pon boleh check keyswords yang banyak orang klik. Nak wat cemana? Sorry aku lom reti yang neh. Maybe bloggers otai leh tulong kots.

Tips #4: Senantiasa Update Profil Survey Kat Nuffnang
     Tips yang neh GTO Eyriqazz yang share. Menurut beliau, tips neh bos Nuffnang yg bagi kalo tak silap. Aku pon memula yakin tak yakin jeks. Tapi biler dah nerai...terbukti berkesan. Aku neh agak mengejar duit dalam blogging so tambah 2-3 sen pon memang dah suker2 hati sgt. sampai guling2 golek2. Kekerapan update tuh terpulanglaa pada kerajinan korang tapi kalo seminggu skali tuh dah cukup. Apa nak tulis?? Jadik kreatiflah dan tambah2lah korang punya tema pengisian blog tuh dan jangan bergantung pada satu2 topik jeks. Contoh nyata; dulu 'genre' blog aku neh 'life n personal' tatapi udah lelama kategori lawak pon bole masuk....whehwhehhwhehhwhe....

Hokehlaaa... so far cukuplaa tuh... dah takder idea.... Kudos utk. bloggers otai yg slalu membimbing aku.....tqvm!! Jasa korang sure aku hingat selagi aku tak nyanyuk....
     

22 comments:

lydzar said...

hakhakhak! kak ayu, den tak layak lagi dok sebaris dgn nama2 yg kak ayu list kan tu..den ni pon baru lagi hihihi

blushing ai tau hahaha

akuzle said...

lydzar: 1 ciri blogger otai adalah bersikap humble.... so, ckp byk taaraaakkkk arrrr.... sila terima kenyataan...ehehehhhe

Kancilbiru said...

terima kasih kak ayu atas perkongsian ini. sunggun kita pun masih belajar....:)

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

wah mantap tips macam nie..good2... kena pegi ke blog2 yang otai.. baru aura2 nya mereseap ke blog kita gitueew...

miss faten said...

waaaahhh, informasi berguna. woot woot !! :)) thanx ye sis :D

kak ina kl said...

salam ayu..aduhai terharunya bila nama akak di sebariskan dengan orang-orang yang glam itu.
rasanya akak belum setaraf kot dengan mereka.

akak angguk kepala byk kali apa yang kamu cerita tu.

DaHLia said...

ouch...
sis ngaku ni, sis jarang komen blog kamu kan...erk ke ni 1st time?
uhuks... :)

Sumijelly said...

yer..yer..sumi pun bukan nya otai dlm ini arena blog..hahaha

tp terima kasih kerana sudi menyebut nama sumi yg manis ini...

sumi bab2 shoutmix nie..ada sesetengah tu kene block la..
kat opis yg block..jd x akan pakai la shout mix nie.. kecuali yg boleh nampak, mcm sumi punya..hik3

Sumijelly.com

Anne Boleyn said...

bagus berkongsin tips kita sama2 belajar.. :)

p/s : hari ni ada banyak slot baru keluar kat HLN. Ada resipi, petua, one in love, gosip sopan and macam2 lagi. jemput baca yerr :)

Anne Boleyn said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lovely Kitchen said...

Tips yang bagus! chaiyokkkk!!

psssst : he he nama kita pun ada gak kat atas tu ek....kembang kejap..kui kui! Sama2 kongsi...

akuzle said...

kancilbiru: ini perkongsian dari exp sis jer... yg kebykkannyer bc dr belog awk juger tau... mender yg baik dikongsi, akan dtg balik kt kiter... wht u give u get back, bak kata Scorpions... kan3? eheheh

Zikr: sis share mana yg sis alami jeks... yg senang2.. yg susah lom lagiklah...mcm tutorial tuh, lom mampu buat.. tq singgah komen

miss faten: wc, dik.. share2 mana yg mampu ajer neh..ehehehe

k ina kl: sy pon byk blaja dr tips akak yg simple n senang nk phm tuh..so, now tiba time sy nk wat mender yg sama... tq back 2 u, sis

sis Dahlia: 2 b honest, mmg jarang tp sy phm kebzian sis. kalo sy jd sis pon x tau bole buat mcm sis ker x. tp, ader juger sis 'hinggap' kt shoutbox sy kan? tqvm utk itu

sumi: sumi byk help sis, smpi buat tutorial demi sis, itu sis tak luper tau. ini sbgai penghargaan juger selain sharing... tqvm

e-na: surelaa ader. awk tuh dh mcm penasihat peribadi sy dah....eheheheh..tqvm, e-na

akuzle said...

anne: luper plaks nk reply awk punyer komen...ehehhehe, sory2... sis ske awk punye vlog even awk nmpk memalu tikus gituh... ske bc n3 awk psl nnss tuh gaks.... tq2

yanmie said...

salam

setuju dengan komen tu, bukan tuan pnya blog aje yg nmpk komen tu..malah or lain turut sama blh baca dan klu ada luck org blh klik nama pengomen tu, secara tak langsung dh dpt 1 unic..ehehe, so komenlah dgn bernas :)

akuzle said...

yanmie: tepat skali... bukan tegur jer berhikmah, komen pon kne berhikmah kan?

AiZ said...

wah sis dah jadi tegar dah nih.. ^__^ macam macam tahu.. ^__^ hihi


Aiz latest entry
Aiz return.. haha.. memang takleh blah

ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

cikmin said...

tips yg bagus :)

sweetsal said...

best baca tip2 ni..memang berguna bg orang yg baru berblogging mcm saya ni..hehe

noor afzan said...

berguna weyh awak punya tips2 ini.
ada yang dah tahu.
da nada yang baru.
thanks =)

nuriz said...

ahahaha mengsound tu..hehe tak bole blahh

sop said...

sebenarnya tips kita bg bukan utk org lain tetapi peringatan kpd diri sendiri..
setiap ilmu yg ada dikongsi lebih besar ilmu itu..

good sharing.. teruskan..
sharing duit? huhuhu

akuzle said...

dik aiz: tegar ker giler?? hahahah... pantang tgk letop, sure nk bw....eheheheh...

cikmin: tips amatur jer tuh

sweetsal: mmg sesuai bener coz ianya pon lahir dr blogger yg sgt2 amatur juger

noor afzan: sesamalaa kiter amek ilmu yg br itu. sy pon bole belajar juger smbil2 naip tips neh.

nuriz: penggunaan perkataan tuh kne provokatif sket....ahhahaah

sop: btui sgt bagai yg dikata.. share duit? kalo sy mampu buat demikian.. aperkata Sop share tiket wayang? dh byk dpt kan3? hohohohoh...