GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Thursday, November 17, 2011

Erti Persahabatan

       Nak tau maksud sahabat yg baik? Sila baca n fahamkan 2 situasi ini.....

SITUASI 1
     Jemput baca entri ini terlebey dahulu untuk 'memahamkan' cerita...
     Dah baca? Ini ader komen dari Kakcik :
'Selamat bergeder-geder Ayu. Eh! muzakarah ke mesyuwarah? :)'
    Orait, lepas membaca komen ahkak kita neh, tergerak hati aku nak 'gugle' maksud dua perkataan itu. Dan, aku mendapat lebih ilmu pula...Ini yang aku 'cedok' kat Gugel...aiseh! lupa mau copy paste itu url... 
 1) Apa dia definisi dari sudut bahasa dan istilah tentang perkara ini:
a) MUZAKARAH
b) MUQABALAH
c) MUNAQASYAH
d) MUSYAWARAH
2) Apa pandangan dari sudut feqh / syariah / quran / hadis mengenai empat (4) perkara tersebut??
Jawaban
Keempat-empatnya hanyalah perkataan atau istilah arab,
  • Muzakarah maksudnya ingat-mengingat diambil dari perkataan 
  • Munaqasyah maksudnya perbincangan 
  • Musyawarah maksudnya bermesyuarat 
  • Ketiga-tiganya boleh membawa maksud yang sama 
  • Muqabalah pula bermaksud pertemuan juga digunakan sebagai temuduga. Wallahu a’lam
***
SITUASI 2
  • Azrul Hisham
    7 November
    Azrul Hisham
    • salam kak..
      saya try masuk blog akak tadi tapi ada malware...

      malware tu datang dari link
      http://kelantanbloggers.blogspot.com/
      nak bagi ok balik, akak try remove link kelantanbloggers tu..
  • Roshidayu Che Mat
    • uhux! ok, dik...tqvm....
  • Azrul Hisham
    8 November
    Azrul Hisham
    • saya check tadi still ada..maybe akak kena remove dekat follower list link blog tu rasanya...
  • Roshidayu Che Mat
    • cemana tuh? x reti ahkak...
  • Azrul Hisham
    8 November
    Azrul Hisham
    • 1) dekat dashboard blogger kat bawah tu ada button MANAGE..akak klik button tu...pastu akak cari link kelantanbloggers tu...bila dah jumpa tu akak klik link 'Setting' kat tepi tu...nanti dia keluar pop-up windows...lepas tu dekat windows baru tu akak klik 'Stop Following This Site'...lepas tu tekan ok..


      2) akak pergi kat 'Design'....lepas tu cari kat bahagian bawah 'Add a gadjet' tu cari tab ni 'SELALU BERKUNJUNG KE SINI,INSYAALLAH!'...pastu akak cari link kelantanblogger.com tu dan remove..



      +++

           Alhamdulillah! Aku bersyukur dpt kenal ngan 2 orang insan berhati mulia ini. Patutlah beliau2 ini menjadi kesayangan kawan2 yang lain. Aku berdoa semoga ALLAH makbulkan semua hajat dan permintaan Kakcik Seroja dan Azrul Hisham.... amin3!! 

10 comments:

kakcik said...

Terima kasih Ayu. Sebaknya kakcik bila sedikit teguran kakcik itu ada juga manfaatnya. Sebadai kawan, tidak salah kita saling menegur, kan? :)

E-na Lovely Kitchen said...

mmg ada blog yg kena malware x leh nk masuk...tp camna nk bgtau empunya blog ek...klu ada cntact ym, fb ke email ok bole bgtau tp klu hanya kenal dgn blog je camna ek nk inform owner blog...

rasp said...

byk manfaat bila kita berkawan kan sis...

haslina said...

alhamdulilah. terasa keseronokkan bila ada kawan-kawan yang menghargai erti persahabatan itu.

YNA said...

best kan ada kwn baik :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terima kasih jugak utk info tu :)

kasihibu said...

selalu jugak kena remove kan senarai blogger tu, sbb ada malware

habis camno kan?

kak ina kl said...

tulah untungnya bersahabat dengan blogger yang baik hati. walaupun ada yang kekwat kita buat tak tau ajer..

eh betul ker dorang ada janji dengan kamu..yatie sawanilla dapat pulak..tak per ayu..insyallah jika ada event lagi dorang jemput yer

Anaa said...

Ayu, kita baca dan ingat lagi komen kakcik tu.. sebab lepas baca kita pun gugel cari makna.. hihi..

kakcik memang best..sungguh keibuan gitu..

Acik Erna said...

Amin..alhamdulillah malware dah tak de..dah boleh berkunjung kesini semula..