GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Thursday, November 10, 2011

Takder Rezeki??

     Hari ini aku mendapat tau akan dua kegagalan dalam hidup. Yang pertama, tidak terlalu mengecewakan kerana aku dah agak tak layak untuk dipilih pon. Tapi, yang kedua ini membuat hati aku bertambah-tambah super duper sakit. Pasai pa, mender neh dah byk kali jadik. Sepatutnyer dah lali tapi kalo yang neh, selagi tak dapek, selagi tuh rasa nak jadik macam mak Nene dalam citer Sin-Chan tuh...(tau aper dier buat biler tensen dikaco Sin-Chan selalu kan?)

1. Tak terpilih ke Dugro Chef Cilik - tak kisah pasal yang lebih layak adalah orang yg minatnyer memang memasak. Aku neh asik pikir memasak tuh remeh n memenatkan. So dah penat masak, nak makan dah tak baper bernapsu terutama masakan sendiri. Itu aku mmg suker makan masakan orang. Tapi, dalam hati bercita2 nak bukak cafe n restoran konsep nanti...Ironi??..ahahahah

2. Kasi tengok neh...


     Malas nak pikir baper kali mintak. Tapi tetiba nak pikir gaks...hihihiih... kali kelima kots? Maybe ader orang ckp, "Alah, ader orang mintak 11 kali tak bising pon." Hokeh, yang mintak 11-20 kali tuh btui kaa tak bising? Maybe depa bole sabar n tak tunjuk so pendam ajer. Tapi, mender yang dipendam tuh 'timbul' plaks dalam bentuk sakit jantung, diabetes, stroke etc. Teringat aku tahun lepas biler dimangsakan dengan 'redeployment', ader GPK yg aku kenal suh aku bersabar n katanyer dier pon travel jauh. Aku tnya balik,"Encik sihat tak?"..."Ader darah tinggi," katanyer padahal umur beliau baru 42. Cer pk naper kadar penyakit 3 berangkai kat negara kita neh tinggi.... kasi eksersais otak skets...

     Musti korang nak nasihatkan aku,"Alah, bukan ko ajer yg travel jauh. Ader yang lagik jauh." Btui, itu tak aku nafikan. Aku pon tak kisah kalo nak g keje travel then masuk opis sejuk dingin, 'on' pc then mengadaplah sampai lebam dr pagi hingga ke petang. Tapi, kejer aku neh kadang2 nak duduk kat tempat senirik pon tak sempat. Solat pon ala2 cangkui terutama kalo dalam sehari, aku ader 7 masa. Benar, ader juga hari yang aku ader 3 masa ajer tapi kalo dapat relief 2-3 masa, macam lebey kurang ajer kan? Bila masa aku nak tanda buku? Aku nak wat pengakuan beranilah kat sinik; poblem aku yg tak setel2 dari thn 1999 dulu ialah tak sempat nak selesaikan 'upacara' menanda buku memurid aku ngan jayanyer. So sorry kalo nak menanda grammar n esei bebudak aku takkan berkompromi n cincai hajer hokeh. Implikasinyer sangat2 tinggi utk memurid aku buat kesalahan for the rest of their life. Larat ker aku nak tanggung dosa nnti? Lom masuk if parents mai komplen lagik. Nak check kehadiran, nak buat program meningkatkan prestasi bla...bla...bla... Bwk balik umah? So sorry kalo dah kawin bwk balik keje ke umah sama macam ko tak hormatkan laki/bini ko. Plus anak2 perlukan perhatian dan kasih syg mak/pak depa gaks. Tuh hak depa.
      
     Lagik 1, biler hari2 nak g kejer tuh, aku dok pass by bpe byk bijik sekolah n terpikir,"tak layak ker aku nak kejer dekat ngan umah aku?" Beshnyer orang yg kejer dekat ngan umah. Belanja minyak tak sebanyak yang travel neh. Lom campo ngan penat lagik. Aku ngaja petang so kalo tak sampai umah masa Maghrib memang tak sah. 
     Errr... aku teringat kat Buletin Utama, masa dok sibuk2 KPM import guru2 omputih mai sinik nak 'mengajar' guru2 kat sinih yang kurang diajar or tak terpelajar kununnyer utk menarik perhatian murid2. Pengajarannyer nampak menarik sungguh ngan gurunyer terkinja2 'melompat' ke sana sini. Plus memang guru tuh hemsem jadinyer memurid sungguh berminat. Hokeh, cer pikir, kalo 1 hari masa guru itu 7. Setiap 1 masa; 35 minit. Kalo ngaja petang plaks kener berlari nak solat zohor n asar. Yang neh aku tak kisah pasal dah fardhu kan? Mana nak makan. Kalo bertugas mingguan plaks? Nak isi borang, anta budak sakit balik umah. Plus sedari pagi ader aktiviti koku. Kalo dekat sempatlah balik umah, memandi, tukar baju n bebaring japs. Kalo umah jauh? Nak mandi kat ner? Sampai petang tuh. Kalo campo skali ngan travel sampai malam. Ngemis Nompangler kat umah bebudak bujang neh. Ngan keadaannyer macam neh, bole lagik ker ko nak bagi aktif dalam kelas nak bagi pengajaran tuh menarik? Aku masuk 2 kelas bersamaan 4 masa cukup ah. Kelas ketiga dah tak larat nak berdiri. Cian gaks kat depa so kenerlaaa deligate sket tenaga neh bagi ok sampai ke penghujung petang. Kalo macam neh Kevin Zahri pon tak tahan kan?

     Isi dan ayat aku berterabur so mahapkan akuh. Taip sesedap rasa jeks neh. Dalam otak aku dah pikir x nak bagi anak2 aku kejer gomen especially guru pasal lom tentu terjamin. Ader pencen? Hellow, kalo awal2 tahun asik dok MC or CRK ajer aper kes? Ingat cuti2 semer tuh tak ditolak dari pencen ker? Silap2 nak byr instalment umah pon x sempat...

     So now, masih lagi pikir kejer guru senang? Byk cuti? Gaji mahal? Terjaminkah keje kerajaan?
    
    

17 comments:

Kancilbiru said...

ee keja cikgu ni susah la..cikgu sekarang tak macam dulu...boleh tido..

saya suka main bola,
hari2 sy main bola..

cikgu sudah tido, mari kita main..ekekeke

lydzar said...

simpati gak dgn luahan akak ni. saya nk ckp or komen apa pun tak berapa reti. so saya sekadar jd pembaca/pendengar luahan rasa akak je ye..

littlehumblelynn said...

Hubby sy cikgu,alhamdulillah 1st time mtk tukar.hr ni resultnya.dapat.cuma dpt @ x ppd yg dimintak tuh.

Smg ada rezeki thn dpn utk tkr.amin

Kakzakie said...

Bila hati dah tak selesa dan terluah adalah sikit kelegaan ayu. Memang betul kalau tak kenapa makin ramai yg sakit masa muda. Tension, dahlah jauh kalau tak jem tak apa. Ini jem memanjang, tol usah di kira kata nak hapus tak juga... Kalau yg ada kroni mudah je, baru 2-3 bulan pun boleh tukar mana nak.

Hehehe... kakak pulak nak menambah garam buat org tambah darah tinggi ye...

kakcik said...

Ya...ya... kakcik tahu keje cek'egu tu susah. kakcik ada sorang adik keje cek'egu sekolah menengah. Hujung minggu kalau datang umah kakcik pun bawak ketas peksa murid2 konon nak semak - tapi selalunya buat semak (sepah) je... kulu kilir bawak, nak layan anak lagi, nak layan somi lagi...

Daddy Ziyyad said...

Yang saya tahu, kalau ada kabel, on the spot boleh tukar. Itu lah Malaysia!!

Hmmm..maybe saya ketinggalan keretapi, berapa jauh awak berulang alik? Berapa km dari rumah ke sekolah? Memang penat kerja guru ni..kena berdiri, bukan duduk aja. Mak saya bekas guru..adik saya pun baru grad hari tu, dan akan jadik guru jugak!

MasZuber said...

kerja guru = keja yang mulia.

ainnoraini said...

sabar ye...kerja guru ni mmg mencabar sebab belah en somi saya ramai yg jadi cikgu...selalu la jugak dgr citer dari diarang tu..

eda_ej said...

sabo ye kak.. ade la hikmahnye tu.. =D

haslina said...

hendak bg nasihat, rasanya tidak layak pun.
cukup sekadar dapat membaca luahan hati Ayu.

fuh sungguh sekali kerja cikgu sekarang ini kan.
betul tu kalau sudah banyak sangat tekanan.
sebab itu ramai orang yang muda-muda sudah berpenyakit.

semoga Ayu lega lepas meluahkan perasaan/bebanan di hati disini.

Anaa said...

takpe ayu, pour out segala yang terbuku tu..kerja ofis pun, kalo kena travel jauh, rasa seksa. ini kan la pulak cikgu.. bak kata ko, sampai2 jer ofis, dok dalam ekon, mengadap pc sampai lebam.. (tu macam aku je. kekeke)

apapun, aku doakan moga permohonan ko nanti berjaya.. jangan stop cuba.. cuba sampai lebam...sentiasa pujuk hati tu ok..

sawaNiLa said...

mmg penat kerja cikgu..,my sis pun cikgu n busy manjang.

azieazah said...

Mujur saya sedar awal.

Keja cikgu memang teruk!

Saya tengok adik beradik saya pun saya dah boleh faham. Seksa.

Tak terbawa oleh saya.

Sorang kawan saya, berhenti jadi cikgu, masuk jabatan. Dia menjerit LEGA!

Sebab tak perlu ngadap murid2 lagi yakni anak orang!

azieazah said...

Ralat:

“kerja cikgu memang teruk” tu maksud saya kerja yang banyak dan rumit bukan nilai kerja itu.

Kerja guru memang mulia..

akuzle ayu said...

azieazah: it's ok, sis. sy phm..;-))

apak cikidong said...

cuba lagi sampai berjaya! jagan putus asa! usaha tangga kejadahan! ekkekek

akuzle ayu said...

apak cikidong: dh lama bersetuju ngan 'mutiara kata molot longkang' apak tuh...ahahahha