GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Friday, August 13, 2010

Kemalangan Maut, Amuk dan Kebaikan Seorang Jiran

     Salam 3 Ramadhan. Time2 lepas sahur macam nehlaaa bole nak updet pon kan? Dah balik umah tuh, bukannyer buleh dok rebah blakang teruih. Kena wat kuar ikan dari peti ais, masak nasi etc. Tup2 dah kul 11 mlm. Huhuhuhuuhuhu..... lagi 27 hari nak hadapi macam neh. Memoga tabah, aminn!!! 

     Antara sebab jammednyer jalanraya utama dan lebuhraya semalam dan kelmarin ialah ini.....

Ini dalam Berita Harian. Ciannyer tgk.

     Menurut laporan BH neh, pasangan neh tinggal kat Tampoi. Depa kena kat PLUS menghala Senawang kots. Lepas pemandu dan kelindannyer tuh letak sign amaran, depa masuk lori then terus 'kedegag!... ikut kata depa berdua laaaa. Maybe arwah dah tak nampak lori tuh. Kata BH lagik, arwah Jamat tuh peniaga bola golf 2nd. hand so bola golf bertaburan kat atas jalan tapi tak nampak plaks bola2 itu. Al-fatihah kepada arwah berdua.

Tapi yang lagi kesian anak depa nehlaa. Tgk tuh keadaan beliau. Sure trauma tgk mak ayah macam tuh. Dok terbayang2 kat kepala. Budak2 kan senang nak ingat aper2 pon. Cian sungguh nengok. Staf opis aku cakap anak angkat arwah neh. Wallahuaklam, tataulaa aku btui ker tak. Yg lagi sorang plaks ckp, kat Federal pon ader lori sampah terbalik. Patutlaa jalan arah aku balik tuh jammed benau gaks. Semalam jeks ok.

     Patuh dalam Buletin Utama semalam plaks 2 kes amuk. 1 kat Butterworth. Yang tuh paling ngejutkanlah. Budak form 4 toreh, kelar budak form 1. Siap balik tukar baju, kasut dan beg dan g skola balik. Suspek sampe skola lambat plaks tuh d hari kejadian. Kedua, kes jiran yg tak puas hati jirannyer buat 'renovation' kat Klang. Dah tak pueh ati, amek parang, zap zup.... mendiang kawan tuh. Yang takble blahnyer, 2-2 pon warga emas. Isk2.... aper nak jadik neh? Tak pueh hati siket, parang, pisau, pistol jer jln penyelesaiannyer... 2-2 suspek plaks mengaku bersalah lepas tuh. So, dpt aper? death sentence? Alahaiiii......

     Tapi, dalam semua mender2 sedih tuh, ader juga yg menyejukkan hati. Semalam, lepas blk kje n dok lelepak ngan Imran kat buai, satu suara menyapa,"Kak..." Aku menoleh. Dan, jiran seblah umah MIL aku  yg berbangsa India menghulur 3 bijik kelapa muda yg sudah siap dibasuh. "Panas2 neh sedap minum, kak"... Alhamdulillah!! Keprihatinan seorang jiran menyejukkan hati dan perut di Ramadhan kedua. Alhamdulillahh!!!

2 comments:

lydzar said...

pasal budak kelar leher kawan dia tu, mmg tak sangka sungguh. Setan dh menguasai akal la ni

akuzle said...

lydzar: mmg sungguh menggerunkan....