GENG2 SETIA

Dah Boleh Cashout Tapi Tamau

Monday, August 2, 2010

Takdir

     Aku selalu dok merungut2 kat FB pasal cerekarama bukan cengkerama yea? kat TV3 yang rata2nya syahdu2, jiwang2, seksa2 orang, seksa perasaan org dan sebagainya. Citer pasal si tanggang moden, anak tendang mak, anak tinju bapak dan memacamlah. Macamlaaa masyarakat kita neh itu ajer kejernyer walaupun betui...hohoohohoh...

     Penat2 dok keje 5 nam hari seminggu, dok mengharung jem g balik kje, dah biler balik umah dok tensen plaks tengok citer2 macam tuh. Yennadeyyy!!!

     Tapi malam tadi yakni malam minggu, citer kat cerekarama agak lain sikitlaa dari yang lain laaa. Dulu dah ader citer2 yang besh tapi lama benau baru timbui citer neh. Kisah seorang lelaki yang sanggup buat apa saja agar dapat berkahwin dengan tunang tersayang. Apa saja tuh bukan yang haramlah dan itu yang menarik. Keja beliau hanya despatch kalau tak silap tapi terpaksa buat 2-3 keje seminggu demi mendapatkan wang hantaran untuk berkahwin? Berapa *antrannya? *Antrannya......*Antrannyaaa..... rm50,000!! Tuudiiiaaaa.... angpa leh imagine tak? Despatch nak cari 50k. Orang yang gaji 5k sebulan pon mengegel nak cari duit byk neh. Haiiii.... mender neh nmpk macam kelakau tapi ianya serba sedikit mencerminkan apa yang terjadi dalam masyarakat kita. Macam nak jual anak tapi sebenarnyer mak pak ader sebab sendiri nak letak rega macam tuh. Mungkin nak kasi malu keluarga lelaki, mungkin gaks tak nak bagi anak depa kawin ngan lelaki tuh tapi tak nak cakap direct dan sebagainya.

     Macam2laa mamat neh buat nak dapat duit tuh dalam tempoh setahun. Genre citer neh komedi ringan, kiranya tak melampaulah tahap kelakaunyer macam 'Vampires Suck' tuh. Sebenarnya banyak lagi konflik dalam citer tuh. Pelakonnya plaks adalah Samheizy Sam yang memang berbakat, muka toya selamba tapi cute tuh memang sesuai ngan watak tuh. Heroin plaks Marsha Londoh. Aku suker gaks tgk dier berlakon, ala2 manja ngengada gitu tapi dalam citer neh dier soerang yang serius dan berfikiran terbuka. Tunang si Sam neh didokong oleh Fida, juara 'Gadis Melayu'. Minah neh berbakat gaks eks? Suker gaks tgk dier. Watak antagonist plaks ader satu mamat Cina yg hensem, nama beliau Patrick Zanz ker haper. Lupa eh. Muka ader iras2 Alan Yun. Cakap tak pelat pon. Angpa tengok gambo dier nanti. Kalau tv3 kasi ulang itu cerita angpa jgn luper tgk tau.

Atas kiri: Si Sam mujuk tunangnya lepas tunang dier tau dier dah kawen.
Atas kanan dan bawah kiri: Mak mertuo si Marsha seorang yang berfikiran terbuka. Membimbing menantu mualaf.
Bawah kanan: Depa nak balik KL balik. Mak mertua suda syg itu menantu even memula tak bpe suker.


Wajah cemburu seorang lelaki dan konflik di antara kedua2nya.

     So sorrylah, aku pakai nama sebenar except si Jeffrey neh coz yang lelain aku luper.

Nota ingatan: *Sila baca ikut intonasi Siti Tanjung Perak dalam citer 'Bujang Lapok'....jangan marah aaaaaa....ehehehehheeh.

7 comments:

kak ina kl said...

salam..akak dah pernah buat dah tag tu...tq sudi diatas ingatan tu..

memang best gak layan cerita tu..

Kancilbiru said...

memang layan gak drama ni...lain sikit ar..lawak pun ada..hihihi

gnesop.com said...

tgk juga citer tu mlm td.. mmg lawak dah best..

~Blabberina~ said...

tgk sbb shaheizy.mamat antagonist tu melayu la rasanya. sbb klu tak silap,dia peserta Anak wayang kot.

akuzle said...

k ina : ok, tq anyway... mmg ingat jer kt k ina... kalo free musti ziarah 'umah' akak...

niza: dptlaa bergelak ketawa sket kan?

sop; sempoi jeks kan?

blabberina: owh! yer eks? sy x tgk AW tuh sy x tau...tp mmg berbakatlah mamatz tuh...mmg melayu eks? ooo, nama komersial laa tuh mcm non-mly...anw, rasa mcm minat kt lakonan dier...ehehehe

zz@mira said...

salam kak...saya pun tengok gak citer tu sabtu lepas...memang best...suka tgk sam berlakon...lawak2...siap setuju lagi kawen kontrak pasal nak dapat rm50 ribu tu...ending dia pun best...mmg dapat agak dah ending dia macam tu...:)..

akuzle said...

zz@mira: akak pon tak rasa citer neh ori sgt tp the way of presenting the story by its writer n director tuh yg genuine.... berkesan gaks kt hati penonton kan?